wtorek, 29 lipca 2014

Gotuj zdrowo - komosa ryżowa

Dlaczego quinoa (komosa ryżowa) jest tak zdrowa?  Bo w przeciwieństwie do innych roślin zawiera pełnowartościowe białko. Dostarcza również dwa razy więcej zdrowych tłuszczy niż pszenica.                    W Polsce jej popularność jest niewielka, warto jednak się nią zainteresować, jej niezwykłe właściwości sprawiają, że jest doskonałym produktem prozdrowotnym, może być znakomitym elementem diety. 

Oto przepis na quinoa, który bardzo nam przypadł do gustu.


 Komosa ryżowa na sposób śródziemnomorski  - przepis na 4 porcje:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 posiekane cebule
  • 1 posiekana zielona papryka bez nasion
  • 1 posiekana czerwona papryka bez nasion
  • 1 posiekana żółta papryka bez nasion
  • 2 ząbki rozdrobnionego czosnku
  • 130 g (3/4 szklanki) komosy ryżowej
  • 950 ml (4 szklanki) bulionu warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 pokrojone w kostkę pomidory bez nasion i bez skóry
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej do smaku                                                                                                                                                                
    1. Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i czerwone, zielone i żółte papryki, wymieszać i podsmażać przez około 5 minut. Dodać czosnek i smażyć przez kolejne 2 minuty. Wsypać komosę, wlać wywar z warzyw i dodać koncentrat pomidorowy.
    2. Doprowadzić do wrzenia, po czym przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut lub do momentu, aż ziarna komosy będą miękkie. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i włoską przyprawę. Gotować, aż wszystko się dobrze nagrzeje i zaraz podawać.   


    3.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz