czwartek, 28 sierpnia 2014

Zdrowe słodycze?


Zdrowe słodycze? Chyba jednak nie istnieją. Ale zawsze lepsze  będą te domowej roboty, w których wiemy co jest niż te sklepowe. Ostatnio zainspirował nas Jamie Oliver i jego przepis na wegańskie batony. Poszperaliśmy trochę w książkach kulinarnych i znaleźliśmy dla Was kilka fajnych przepisów:


DOMOWE CUKIERKI CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI: 

Wkładamy do garnka pół kostki margaryny, wlewamy 60 mililitrów wody oraz dodajemy szklankę cukru, torebkę cukru waniliowego i – w zależności od preferencji, opcjonalnie można dodać pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej. W innym naczyniu kruszymy około 10 kruchych ciastek lub około 100 gram dowolnego ciasta. Dodajemy 3 łyżki kakao oraz 200 gram mleka w proszku. Do sypkiej mieszanki powoli dolewamy jeszcze ciepłą, wcześniej uzyskaną, płynną masę i delikatnie ucieramy. Do tego dosypujemy około jedną szklankę różnego rodzaju orzechów, w zależności od upodobań i wszystko dokładnie mieszamy. Blachę należy wyścielić pergaminem i wyłożyć wcześniej przygotowaną masę. Następnie odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Kroimy na małe prostokąty i oblewamy kolejno polewą czekoladową.


PROSTA I ZDROWA CHAŁWA

Wiecie, że do zrobienia chałwy wystarczy tylko szklanka sezamu i trochę miodu? Sezam trzeba przez kilka minut podprażyć na suchej patelni. Mieszamy cały czas, żeby się nie przypalił i jak tylko zacznie się rumienić, zdejmujemy z ognia i przerzucamy do innego naczynia, w którym musi ostygnąć. Przestudzone ziarna wrzucamy do młynka do kawy lub innego urządzenia, które nam je zmieli na proszek.
Otrzymany proszek wsypujemy do miseczki i - albo ręcznie, albo za pomocą miksera - dodajemy po łyżce miodu i porządnie mieszamy. Dodajemy miód do momentu, aż masa zrobi się plastyczna i gładka. Prawda, że proste?



BATONIKI MUESLI Z ŻURAWINĄ

szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki płatków żytnich
1/2 szklanki płatków pszennych
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1/3 szklanki ziaren sezamu
1/4 szklanki złotych, dużych rodzynek
1/4 szklanki suszonej żurawiny
2 łyżki wiórków kokosowych
6 suszonych moreli
2 łyżki masła
3 łyżki miodu

Płatki wsypujemy na suchą patelnię i zrumieniamy. Następnie podpiekamy ziarna słonecznika oraz sezamu i wsypujemy do miski razem z płatkami. Morele (wcześniej warto je sparzyć) kroimy kosteczkę, a rodzynki na pół. Wsypujemy je razem z owocami żurawiny i kokosem do płatków. Wlewamy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Miód lekko podgrzewamy i do ciepłego dodajemy mieszankę płatków z bakaliami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią masę. Rozsmarowujemy zwilżoną łyżką na grubość około 1,5 cm. Gdy masa lekko przestygnie, kroimy na porcje.


 BATONY OWSIANE NIGELLI NA DOBRĄ ENERGIĘ (WG. PRZEPISU NIGELLI LAWSON)

1 puszka mleka skondensowanego, 250 g płatków owsianych, 75 g wiórków kokosowych, 100 g suszonej żurawiny, 125 g mieszanki ziaren sezamu, pestek dyni i słonecznika (możesz dobierać proporcje wedle uznania), 125 g niesolonych orzeszków ziemnych (możesz zastąpić  je innymi orzechami, np. włoskimi)


Rozgrzewamy piekarnik do 130 st C i smarujemy olejem blachę o wymiarach 23x33x4 lub jednorazową blachę aluminiową (tę bardziej polecam, ponieważ batoniki są klejące).  Podgrzewamy mleko skondensowane na dużej patelni. W tym samym czasie mieszamy pozostałe składniki, a następnie zalewamy je podgrzanym mlekiem, starannie mieszając drewnianą lub kauczukową łopatką. Rozprowadzamy masę na blasze za pomocą łopatki, a jeszcze lepiej rękami ( w jednorazowych rękawiczkach lateksowych), żeby wyrównać powierzchnię.
Pieczemy przez ok. 1 godzinę, następnie wyjmij blachę z piekarnika i po upływie 15 minut pokrój na 16 kwadratowych kawałków (4 wzdłuż i 4 w poprzek). Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Nigella twierdzi, że jest od tych batonów uzależniona, podobnie jak każdy kto ich spróbuje :) To  chyba wystarczająca zachęta,żeby ich wypróbować.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz