wtorek, 14 października 2014

Domowo bulionowo

Patrząc na skład większości kostek bulionowych, jakie oferują nam sklepy, czas na własne, te domowej roboty kostki. Oto przepisy, jakie dla Was wyszperaliśmy. Jest i warzywnie i mięsnie. Idealne do zup i sosów. Koniec z kostkami sklepowymi naładowanymi konserwantami, solą, glutaminianem sodu i inną chemią.


 
Kostki warzywne 'bulionetki':
na 12 dużych porcji
2 duże marchewki
2 pietruszki
1 seler
1 por
1 litr zimnej wody
ziele angielskie i ziarenka pieprzu
2-3 listki laurowe
0,5-1 łyżeczka soli morskiej (do smaku), opcjonalnie pieprz czarny mielony
3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Przygotowujemy foremki jak do muffinek. Do dużego garnka wlewamy wodę. Myjemy, obieramy i kroimy warzywa na drobne kawałki, tak by łatwo było potem zmiksować. Wrzucamy do garnka. Przyprawiamy. Gotujemy 40 min pod przykryciem na małym ogniu. Po 30 min dodajemy sól i olej. Po ugotowaniu wyjmujemy ziarenka i listki. Miksujemy na jednolitą masę blenderem. Przekładamy  masę do foremek. Gdy ostygnie trzeba nakryć folią spożywczą i wstawić na 12 h do zamrażalnika. Po zmrożeniu każdą porcję pakujemy w oddzielny woreczek foliowy i chowamy je do szczelnego pojemnika. Przechowujemy w zamrażalce.
 
 
 Mięsne wołowo-drobiowe kostki rosołowe:
 
 500 g mięsa wołowego
 500 g mięsa z kurczaka lub indyka
  1/2 kg soli
  3 marchewki 
  2 cebule
  200 g selera naciowego 
  2 pomidory
  natka pietruszki


Mięsa bez kości i tłustych części gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę.
W drugim garnku gotujemy w międzyczasie obrane warzywa i natkę pietruszki (pomidory mogą pozostać w skórkach). Miksujemy mięsa z warzywami i w przypadku, gdy masa będzie zbyt gęsta dodajemy odrobinę wywaru, w którym gotowały się mięsa. Otrzymaną mięsną kostkę rosołową wkładamy do wysterylizowanych słoików, przechowujemy w lodówce. 
 
 
 
Bulion drobiowy na białym winie:

300 g nóżek z kurczaka pokrojonych w kawałki
200 g warzyw takich z jakich normalnie robimy bulion
zioła
sól gruboziarnista
50g białego wina
liść laurowy
goździk
kolendra-  kilka ziarenek
2 łyżki oliwy z oliwek


Do naczynia miksującego wkładamy kawałki kurczaka, rozdrabniamy. Przekładamy do osobnego naczynia. Dodajemy sól, wino, oliwę z oliwek, liść laurowy i goździk. Gotujemy 30minut. Przekładamy do szczelnie zamkniętego naczynia i odstawiony do ostygnięcia. Do przygotowania 500g bulionu używamy 1-2 łyżeczek takiego koncentratu i 500 g wody. 


 
 
Polecamy wypróbować i życzymy smacznych zup i sosów przyrządzonych z domowych kostek rosołowych!


 
 
Zdjęcia:
przepisy.net
skosztuj.to
zdrowemotywacje.pl
 
 
 



 
 
 
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz