Patrząc na skład większości kostek bulionowych, jakie oferują nam sklepy, czas na własne, te domowej roboty kostki. Oto przepisy, jakie dla Was wyszperaliśmy. Jest i warzywnie i mięsnie. Idealne do zup i sosów. Koniec z kostkami sklepowymi naładowanymi konserwantami, solą, glutaminianem sodu i inną chemią.
Kostki warzywne 'bulionetki':
na 12 dużych porcji
2 duże marchewki
2 pietruszki
1 seler
1 por
1 litr zimnej wody
ziele angielskie i ziarenka pieprzu
2-3 listki laurowe
0,5-1 łyżeczka soli morskiej (do smaku), opcjonalnie pieprz czarny mielony
3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Przygotowujemy foremki jak do muffinek. Do dużego garnka wlewamy wodę. Myjemy, obieramy i kroimy warzywa na drobne kawałki, tak by łatwo było potem zmiksować. Wrzucamy do garnka. Przyprawiamy. Gotujemy 40 min pod przykryciem na małym ogniu. Po 30 min
dodajemy sól i olej. Po ugotowaniu wyjmujemy ziarenka i listki. Miksujemy na
jednolitą masę blenderem. Przekładamy masę do foremek. Gdy ostygnie trzeba nakryć folią spożywczą i wstawić na 12 h do zamrażalnika.
Po zmrożeniu każdą porcję pakujemy w oddzielny woreczek foliowy i chowamy
je do szczelnego pojemnika. Przechowujemy w zamrażalce.
Mięsne wołowo-drobiowe kostki rosołowe:
500 g mięsa wołowego
500 g mięsa z kurczaka lub indyka
1/2 kg soli
3 marchewki
2 cebule
200 g selera naciowego
2 pomidory
natka pietruszki
Mięsa bez kości i tłustych części gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę.
W drugim garnku gotujemy w międzyczasie obrane warzywa i natkę pietruszki (pomidory mogą pozostać w skórkach). Miksujemy mięsa z warzywami i w przypadku, gdy masa będzie zbyt gęsta dodajemy odrobinę wywaru, w którym gotowały się mięsa. Otrzymaną mięsną kostkę rosołową wkładamy do wysterylizowanych słoików, przechowujemy w lodówce.
W drugim garnku gotujemy w międzyczasie obrane warzywa i natkę pietruszki (pomidory mogą pozostać w skórkach). Miksujemy mięsa z warzywami i w przypadku, gdy masa będzie zbyt gęsta dodajemy odrobinę wywaru, w którym gotowały się mięsa. Otrzymaną mięsną kostkę rosołową wkładamy do wysterylizowanych słoików, przechowujemy w lodówce.
Bulion drobiowy na białym winie:
300 g nóżek z kurczaka pokrojonych w kawałki
200 g warzyw takich z jakich normalnie robimy bulion
zioła
sól gruboziarnista
50g białego wina
liść laurowy
goździk
kolendra- kilka ziarenek
2 łyżki oliwy z oliwek
Do naczynia miksującego wkładamy kawałki kurczaka, rozdrabniamy. Przekładamy do osobnego naczynia. Dodajemy sól, wino, oliwę z oliwek, liść laurowy i goździk. Gotujemy 30minut. Przekładamy do szczelnie zamkniętego naczynia i odstawiony do ostygnięcia. Do przygotowania 500g bulionu używamy 1-2 łyżeczek takiego koncentratu i 500 g wody.
Polecamy wypróbować i życzymy smacznych zup i sosów przyrządzonych z domowych kostek rosołowych!
Zdjęcia:
przepisy.net
skosztuj.to
zdrowemotywacje.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz